obróbka cieplna

Encyklopedia PWN

w chłodnictwie i zamrażalnictwie żywności system zapewniający ciągłość wymaganych warunków cieplnych we wszystkich ogniwach obrotu, przez które przechodzi produkt po pierwszej obróbce chłodniczej, aż do jego przetworzenia lub spożycia.
fiz. jeden z 3 podstawowych stanów skupienia materii;
dział obróbki plastycznej metali zajmujący się procesami technol. przeprowadzanymi w celu wyprodukowania drutów, prętów i rur metodą ciągnienia;
Czernow Dimitrij K., ur. 1 XI 1839, Petersburg, zm. 2 I 1921, Jałta,
ros. metaloznawca i metalurg;
defekty struktury krystalicznej, defekty sieciowe, defekty ciał stałych,
trwałe zaburzenia charakterystycznego dla danej substancji krystalicznej okresowego rozmieszczenia przestrzennego atomów (jonów, cząsteczek).
dewitryfikacja
[łac.],
odszklenie,
proces krystalizacji szkła;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia